GLASBENA UMETNOST

Pozdravljeni, sedmošolci.

Upam, da ste dobro. In da redno opravljate svoje šolske obveznosti.

Za glasbeno umetnost sem vam dala samostojno raziskovalno delo o renesansi. Se znajdete? Ste že naredili povzetke bistvenih informacij v zvezke?

Prosim, da s telefonom poslikate zapiske, ki ste jih naredili. Ne pozabite se podpisati pod izdelek v zvezku. Ker me zanima, kako ste opravili delo, mi izdelke pošljite na ta elektronski naslov: lovre.osbc@gmail.com

Zapiske pričakujem najkasneje do četrtka, 26. marca.

 

Če pa vam samostojno raziskovalno delo ni šlo najbolje, vam pošiljam za pomoč pri delu  zbirnike informacij o renesansi. Skrbno jih preglejte in dopolnite zapiske.

 

Pošiljam vam tudi vprašanja za ponavljanje učnih vsebin. Pričakujem, da boste na ta vprašanja znali odgovoriti. Odgovore zapišete v zvezek pod naslovom VAJA 1, RENESANSA.

 

Priloge za učenje:

RENESANSA – delovni list,

UMETNIKI RENESANSE – delovni list,

PALESTRINA, DI LASSO – delovni list,

VAJA 1, RENESANSA – delovni list.

 

Veliko dobre volje in uspešno delo vam želim,

Lana Lovre

 

Bovec, 23.3.20

 

31.3. – 6.4.2020

Pozdravljeni, sedmošolci. Nadaljujemo s tretjo učno uro glasbe. Spoznali smo že splošne značilnosti in način razmišljanja v času renesanse. Tudi največji umetniki tega časa nam niso več popolna neznanka.

Kaj pa se je v tem času dogajalo pri nas? Dobili smo prvo knjigo, prvo pesmarico, prvega pravega skladatelja, dogajala se je verska prenova, to je čas izumov in raziskovanj.

Spoznali bomo prvega slovenskega skladatelja, Jakoba Petelina Kranjskega. Pogledali bomo, kakšne vrste skladb so najraje pisali skladatelji tega časa in prisluhnili, kako zveni glasba renesanse.

Delovne naloge:

Preberi informacije o Iacobusu Gallusu Carniolusu na delovnem listu.

Poslušaj skladbi, ki sta na povezavi (Poglejte kako umira pravični. Glasba naša ljubezen.)

Preberi informacije o vrstah skladb, ki so jih pisali v tem času (so na delovnem listu).

Pisno odgovori na vprašanja, ki so na delovnem listu (analiza skladb Poglejte kako umira pravični in Glasba naša ljubezen ter povzetek o glasbenih oblikah: maši, motetu in madrigalu).

Odgovore napiši v glasbeni zvezek pod naslovom VAJA 2. Odgovore mi pošlješ na naslov lovre.osbc@gmail.com, do 6.3.2020 da jih pogledam.

Prijeten in vesel teden vam želim, učiteljica Lana

Povezave na videoposnetke:

https://www.youtube.com/watch?v=mFBk1MGhYjE

https://www.youtube.com/watch?v=WpmQoOG9hGQ

https://www.youtube.com/watch?v=iFZ62xZT-Ds

 

7.4. do 13.4.2020

Pozdravljeni, sedmošolci. Danes boste zvedeli, da Primož Trubar ni pomemben le za slovensko književnost, pač pa je poskrbel tudi za glasbene zapise pesmi. Je avtor prve slovenske pesmarice Eni psalmi. Ko se je Gallus šele rodil (1550), je Trubar že izdal Katekizem v slovenski besedi.

V priponkah sta dva lista. Prvi je učni, o najstarejših slovenskih pesmih in o pomenu Trubarja v glasbi. Skrbno ga preberite, mnogo novih informacij boste dobili.

Drugi je delovni list. Rešite križanko in kviz. Obe rešitvi (gesli) zapišite v glasbeni zvezek in mi ju pošljite.

Prijeten delovni teden vam želim, učiteljica Lana

Šolski utrip

VRTEC BOVEC

Mala vas 121
5230 Bovec

PODRUŽNIČNA ŠOLA SOČA

Soča 28
5232 Soča

PODRUŽNIČNA ŠOLA IN VRTEC ŽAGA

Žaga 29
5224 Srpenica