Tradicionalni slovenski zajtrk
Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru.
Na OŠ Bovec ob tradicionalnem slovenskem zajtrku cel teden posvetimo različnim dejavnostim, pri tem poudarimo pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja.
Več kot polovica slovenskih mladostnikov ne zajtrkuje. Nepravilne prehranske navade vodijo do številnih zdravstvenih težav, od debelosti do sladkorne bolezni, kar je resno javnozdravstveno vprašanje.
Zajtrk predstavlja energijo za telesno in miselno dejavnost. Dnevno bi moral otroci in mladostniki zaužiti tri glavne obroke in dve malici, obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, s čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.
Učence s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.
Učenci in učitelji imajo ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku za malico: črni kruh, maslo, med, jabolko in mleko – vsa živila so slovenskega porekla. Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Predlogi zdravih zajtrkov: - črni kruh, maslo, med, sezonsko sadje, mleko - ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, sezonsko sadje, nesladkan čaj - ovseni kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj - prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, sezonsko sadje, nesladkan čaj - mlečni zdrob z rozinami, sezonsko sadje, nesladkan čaj - polnozrnati kruh, maslo, marmelada, sezonsko sadje, nesladkan čaj - polbeli kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj - polenta z mlekom, sezonsko sadje - ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda
Pri načrtovanju šolske prehrane moramo dati prednost kakovostnim slovenskim sezonskim živilom. Pri osveščanju otrok o pomenu zdravega prehranjevanja je pomembno, da jim omogočimo zdravo izbiro. Učenci OŠ Bovec imajo enkrat tedensko , ob četrtkih na voljo brezplačno sadje (v letošnjem šolskem letu bodo tudi mlečni izdelki), kar nam omogoča projekt Shema šolskega sadja in zelenjave. Tudi v prihodnje bomo otroke spodbujali k zdravemu načinu življenja in primerni telesni aktivnosti ter osveščali o pomenu pozitivnega odnosa do kvalitetne slovenske hrane.
Šolski tim ZDRAVE ŠOLE