EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

21.09.2022
OŠ BOVEC

Med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti, ki nas spodbuja k aktivnejši uporabi trajnostne mobilnosti. Letošnji slogan ETM (Evropskega tedna mobilnosti) je Trajnostno povezani. Nagovarja nas namreč, da se po omejevanju stikov znova povežemo.

 V ta projekt sta se letos vključili tudi Občina Bovec in Osnovna šola Bovec. V ETM  je pozornost namenjena ozaveščanju  o prednostih hoje, kolesarjenja in uporabi javnega prevoza, kar prinaša več zdravja in višjo kakovost bivanja.

V tem tednu smo na OŠ Bovec organizirali Pešbus, ki je v spremstvu prostovoljcev potekal iz različnih delov Bovca in varno »pripeljal« otroke v šolo. Zaželeno je, da bi ta način  prihajanja v šolo postal stalna praksa.

V ponedeljek, 19. 9. 2022, so se učenci od 4. do 6. razreda zbrali na ploščadi pred gasilskim domom, kjer je potekal program JUMICAR, ki ga je financirala Občina Bovec. Učenci so združili prijetno s koristnim, saj so uživali v vožnji z avtomobilčki, pri tem pa spoznavali prometne znake in pravila cestnega prometa.

Glavno dogajanje se je odvijalo v torek, 20. 9. 2022.

Prvo šolsko uro so učenci v šoli reševali kviz, katerega namen je, da ozavešča učence o pomenu trajnostne mobilnosti. Nato se je dogajanje preselilo na bovški trg, kjer sta učence in njihove spremljevalce pozdravila in nagovorila ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar in župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Sledilo je jutranje razgibavanje, za katerega sta poskrbela športna pedagoga Miha in Peter. Vsi smo pri tem zelo uživali, pridružili so se nam celo mimoidoči naključni gostje Bovca.

Po malici je učiteljica  Lucija Šturm, ki je bila vodja projekta na šoli, usmerila učence v delavnice. V veliki dvorani Stergulčeve hiše se je odvijala Trajnostna delavnica, na kateri smo poslušali zanimivo predavanje o tem, kako ohraniti našo zemljo, kako se boriti proti podnebnim spremembam, kako ohranjati življenje v vodi in na kopnem, na kakšen način prispeva k temu lahko vsak izmed nas …

Turistično delavnico sta vodila turistična delavca in navdušena kolesarja Peter Dakskobler in Nataša Hvala iz Tolmina. Z nami sta podelila svoje misli o prednosti uporabe kolesa in kako s tem prispevamo k ohranjanju neokrnjene narave.

Fotoorientacija je potekala pod mentorstvom učitelja Slavka. Na podlagi danih fotografij so učenci iskali točke, nato pa odgovarjali na vprašanja, vezana na trajnostno mobilnost.

Učiteljica likovne umetnosti Kristina Gruden je pripravila ustvarjalno delavnico, v kateri so učenci ustvarjali plakate z maskotami, vezane na trajnostno mobilnost. Učenka Tina je z navdušenjem povedala: »Všeč mi je, da lahko predstavimo različne oblike mobilnosti.«

Predstavniki GRS so nam prikazali raznoliko delo GRS in prvo pomoč ter načine reševanja v gorah.

Tehnična delavnica je potekala pod okriljem podjetja Mahle. Nuša Bremec iz podjetja Mahle je predstavila izdelavo eko baterije in osnovne karakteristike električnega avtomobila.

Učenci 1. in 2. razreda ter otroci iz vrtca so se v spremstvu policista in redarja sprehodili po Bovcu in spoznavali varne poti.

Na koncu smo bili deležni še presenečenja. Drugače obarvan dan so nam z atraktivnim nastopom polepšali plesni akrobati skupine

Go Breakers.

 

Zapisala: Marijana Bon

 

Fotografije

Šolski utrip

VRTEC BOVEC

Mala vas 121
5230 Bovec

PODRUŽNIČNA ŠOLA SOČA

Soča 28
5232 Soča

PODRUŽNIČNA ŠOLA IN VRTEC ŽAGA

Žaga 29
5224 Srpenica