Teden pisanja z roko 2022

17.01.2022
OŠ BOVEC

Naša šola z vrtcem sodeluje v akciji Teden pisanja z roko.

Začel se je Teden pisanja z roko 2022, ki naj bi trajal od 17. 1. 2022 do 21. 1. 2022. Zaradi velikega števila učencev in razredov v karanteni po vsej Sloveniji, so dejavnosti tedna podaljšane do 11. februarja 2022.

Osrednja tema Tedna 2022 je Pišem z roko, ker ...

Za sodelovanje v tej akciji smo se odločili, ker želimo spodbujati zavedanje, da ima pisanje z roko precej prednosti. Naj jih nekaj naštejemo: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

V akciji sodelujemo tako strokovne delavke in delavci šole ter vrtca kot učenci. Akcija poteka tako, da učence seznanimo s pomenom pisanja z roko in spodbujamo k ustvarjalnosti pri pisanju. Projekt je vključen v redne dejavnosti pri pouku, v podaljšanem bivanju, pri nekaterih krožkih ter pri lastnem delu strokovnih delavk in delavcev.

Sproti objavljamo fotografije, ki dokumentirajo naše delo.

Učenci v podaljšanem bivanju 4. in 5. razreda so pripravili ustvarjalni plakat na temo Kaj me veseli.

Učenci iz 4. in 5. razreda ter obeh podružnic so se vključili v projekt dopisovanja na roko po pošti z vrstniki OŠ Vidikovac iz Pulja.

Projekt se imenuje Making friends through learning, potekal pa bo skozi celotno šolsko leto. Prva pisma smo si že izmenjali in otroci so navdušeni.

V četrtem razredu so izvedli več aktivnosti. Učenci so se naučili napisati svoje ime s kitajskimi pismenkami in izdelali plakat. Naučili so se, da vsi ljudje ne uporabljajo enakih pisav in da ponekod pišejo tudi v obratni smeri.

Na Podružnični šoli Soča so se pogovarjali o razvoju pisav v zgodovini. Spoznali so kaligrafijo in se preizkusili v pisanju s kaligrafskimi peresi.

V petem razredu so izdelali inicialke ter plakat na temo Tedna pisanja z roko: Pišem z roko, ker...

Pri izbirnem predmetu likovno snovanje so učenke spoznale osnove kaligrafije. Pisavo so povezale s fotografijo in vizualnimi mediji. Dekleta so fotografirala svoje dlani ali sence dlani v sporočilnih gestah in jih natisnile na format A3. Sporočilnost fotografiranih gest so dopolnile z risbo in prostoročnimi napisi, ki so sporočilnost vizualnega medija razjasnili in še bolj poudarili.

Učenec Mihael Braz je napisal vabilo na praznični bazar z roko. Učenka Lara Škander je napisala vabilo za kulturno prireditev.

V 6. razredu so se pri neobveznem izbirnem predmetu ukvarjali s prostoročno pisavo v malo drugačni obliki. Učenke so napisale svoja imena in jih zrcalile po načelih radialne simetrije. Iz svojih imen so ustvarile čudovite vzorce, ki so jih obogatile z živimi barvami.

V drugem razredu so pripravili plakat, na katerem so izrazili svoje misli, zakaj radi pišejo z roko.

V prvem razredu so pisali z roko skrivno sporočilo, in to z limoninim sokom!

V projekt Teden pisanja z roko so se vključili tudi učenci od 6. do 9. razreda. Obudili so pisanje s pisanimi črkami, na kar so nekateri skoraj pozabili. Oblikovali so vabilo na kulturno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in ustvarjali lepe misli o kulturi.

V vrtcu se otroci izražajo z risbo. Da bi otrokom približale pisano besedo, vzgojiteljice večkrat pišejo z roko. V vrtcu je tako razstavljenih veliko otroških izdelkov ob katerih vzgojiteljice z roko napišejo spremno besedilo. Ob slovenskem kulturnem prazniku smo razstavili tudi misli o kulturi učencev Podružnične šole Soča.

 

Fotografije

Šolski utrip

VRTEC BOVEC

Mala vas 121
5230 Bovec

PODRUŽNIČNA ŠOLA SOČA

Soča 28
5232 Soča

PODRUŽNIČNA ŠOLA IN VRTEC ŽAGA

Žaga 29
5224 Srpenica