V tednu slovenske hrane, ki poteka 11. - 17. 11. 2024, smo se v Vrtcu Bovec odločili, da bomo vsak dan posvetili spoznavanju slovenske, lokalne hrane in njenih pridelovalcev.
V ponedeljek smo se posvetili mleku in mlečnim izdelkom. Starejše skupine so si ogledale pridelavo sira in skute pri sirarju Blažu Kravanja. Pokazal nam je postopek pridelave sira, nam pri tem dovolil, da smo bili njegovi pomočniki, na koncu pa smo ta slasten sir lahko tudi poskusili! Povabil nas je tudi na ogled prostora, kjer siri zorijo, da postanejo še boljši. G. Blažu se iz srca zahvaljujemo za gostoljubnost in prijaznost.
Mlajši dve skupini sta v tem času kar v vrtcu in čisto sami iz sladke smetane pridelali slastno maslo. Odlično jim je uspelo!
V torek smo dan posvetili jabolkom. Vzgojiteljica Deana Kravanja nas je vse povabila v skupino Ježki in nam pokazala, kako iz jabolk nastane slasten jabolčnik. Jabolka je bilo potrebno najprej zmleti, nato pa smo jih dali v prešo. Iz nje je ob stiskanju pritekel sok, ki smo ga vsi poskusili. Ob tem nam je predstavila še nekaj predmetov, ki so jih uporabljali v starih časih. Všeč nam je bilo, kako so mleli zrnca kave. Vzgojiteljicama Deani in Ani se zahvaljujemo za odličen prikaz.